недеља, 27. децембар 2020.

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)

Монсанто стално надмашује своје махните ривале, носећи круну „највише зле корпорације на Земљи!“ И није задовољан што је засео на престо смрти, на врху планине трулих лешева, Монсанто остаје фокусиран на новије и научно иновативније начине да нашкоди планети и њеним људима.

Као истински шампион зла, неће престати све док … па, док не буде заустављен! Али, шта је Монсанто и како је постао тако опсцено зао? Мислим да је ово најбоље место да започнемо путовање, зато принесите неколико не-ГМО грицкалица или пића и идемо у вожњу дубоком, мутном канализацијом Монсантове мрачне прошлости.

1901-те: Компанију је основао Џон Френсис Квини, члан Малтешких Витезова, тридесетогодишњи фармацеутски ветеран у браку са Олгом Мендез Монсанто, по којој је Монсанто кемикал воркс названа (Monsanto Chemical Works). Први производ компаније био је хемијски сахарин, продат Кока-Коли као вештачки заслађивач.

Чак и тада, влада је знала да је сахарин отрован и тужила је Монсанто да би зауставила производњу, али је изгубила на суду. Отворена је Монсантова Пандорина кутија, могао је да крене да трује свет кроз безалкохолна пића.

1920-те: Монсанто шири посао на индустријске хемикалије и лекове, постаје највећи светски произвођач аспирина, ацетилсалицилне киселине, (токсичне, наравно). Ово је такође време када су ствари почеле да иду наопако за планету, са журбом за увођењем Монсантових полихлорованих бифенила (ПЦБ).

„ПЦБ-и су сматрани чудом индустријских хемикалија, уље које не гори, отпорно на деградацију и са скоро неограниченим могућностима примене. Данас се ПЦБ сматра једном од најтежих хемијских претњи на планети. У широкој употреби као мазиво, хидраулична течност, уље за сечење, премаз и водоотпорна течна заптивна маса – све снажни канцерогени који се повезују са поремећајима репродуктивног, развојног и имуног система . Светски центар за производњу ПЦБ-а је Монсантово постројење на периферији источног Сент Луиса у Илиноису, са највишом стопом смртности фетуса и прераних порођаја у држави. „(1)

Иако су на крају, после педесет година, ПЦБ-и забрањени због изазивања таквог разарања, и даље је присутан у крви и ћелијама ткива животиња и људи широм света. Судски документи показују да је Монсанто био потпуно свестан смртоносних ефеката, али их је сакрио од јавности да задржи ПЦБ воз у пуној брзини!

 1930-те: Створио је своје прво хибридно семе кукуруза и делатност проширио на детерџенате, сапун, производе за чишћење у индустрији, синтетичке гуме и пластику. О да, све токсично, наравно!

1940-те: Почињу истраживања уранијума који се користи за Пројекат Менхетн, прве од две атомске бомбе које ће касније бити бачене на Хирошиму и Нагасаки, убивши стотине хиљада јапанских, корејских и америчких војни војника и трујући још милионе.

Компанија наставља несмањеном жестином свој убилачки поход стварањем пестицида за пољопривреду што садрже смртоносни диоксин, који трује храну и залихе воде. Касније је откривено да је Монсанто пропустио да објави да је диоксин коришћен у широком спектру његових производа, јер то би га присилило да призна да је од животне средине створио пакао на Земљи.

1950-те: тесно повезан са компанијом Волт Дизни, Монсанто ствара неколико атракција у Дизнијевој земљи сутрашњице, излажући величанственост хемикалија и пластике. Њихов „Кућа будућности“ је у потпуности изграђена од токсичне пластике која није биоразградива као што су тврдили. Шта, Монсанто лагао? Ја сам шокиран!

„Пошто је привукао укупно 20 милиона посетилаца од 1957 до 1967, Дизни је коначно кућу растурио, али је открио да се она не да без борбе. Према Монсантовом магазину (Monsanto Magazine), кугле за демолирање буквално су одскакале од стакленог влакна (glass-fiber), материјала од армираног полиестера. Пламеници, пнеуматски чекић, моторне тестере и лопате нису вршили посао. На крају су каблови коришћени да стисну и спљоште делове куће, да их мало по мало одвезу камионима. „(2)

Видео: Монсантова дизнификована визија будућности

nastavak : Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)

Аутор: Ханзаи Е
Извор: The Complete History of Monsanto, The World’s Most Evil Corporation – Waking Times
Превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар