недеља, 27. децембар 2020.

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (4)

 

Први део:Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)
Другидео: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)
Трећи део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (3)

Монсанто зна да птице и нарочито пчеле блокирају његов монопол зато што опрашују биљке, тако природно стварајући храну, а што је у супротности с компанијиним планом „потпуне контроле и доминације“. Када пчеле опрашују ГМ биљку или цвет, отрују се и умиру. У ствари, опадање броја пчелињих колонија је признато и траје од када су први пут употребљени ГМ усеви.

Да се ​​супротстави оптужби да намерно изазива геноцид пчела, Монсанто купује Бииолоџикс ( Beeologics), највећу фирму која се бавила истраживањем пчела и проучавала феномен колапса колонија – чије је обимно истраживање именовало монструма као примарног кривца! Али после куповине:“Пчеле, шта пчеле? Све је управо савршено! „Опет, нисам то измислио, али бих волео да јесам!

Средином 90-их, Монсанто је одлучио да се фокусира на контролисање светских залиха хране вештачким и биотехнолошким средствима, што значи да сачува Раундап краву музару од губитка тржишта, због конкурентских, мање токсичних хербицида. Видите, Раундап је толико отрован да, истовремено, просто уништава не-ГМО усеве, инсекте, животиње, људско здравље и животну средину. И врло ефикасно!

Јер Roundup-ready усеви су направљени да буду токсични пестициди маскирани као храна и зато су забрањени у ЕУ, али не и у Америци! Да ли постоји нека веза између тога и чињенице да су Американци, упркос високим трошковима и доступности здравствене заштите, најболеснија нација? Наравно да не!

Као што је био Монсантов план од почетка, сви не-Монсанто усеви ће бити уништени, што ће фармере широм света приморати да користе само његово отровно терминаторако семе. И Монсанто се осигурао да фармери који одбију да уђу у тор буду избачени из посла или тужени кад развејано терминаторско семе затрује органске фарме.

То је дало компанији монопол, јер терминаторски семенски усеви и Раундап сложно раде да ГМО усеви не могу да опстану у окружењу без хемикалија тако да фармери бивају принуђени да купују обоје.

Монсантов следећи корак је био да утроши милијарде на глобалном нивоу купујући што више семенских кућа, претварајући их у терминатор-семенске куће, у настојању да уништи све ривале и збрише органску храну с лица земље. По Монсанту, сва храна мора бити под његовом пуном контролом и генетски модификована – или није безбедна за исхрану!

Монсанто је „шокиран“ што његови критичари из научне заједнице постављају питање да ли су генетски модификовани усеви са генима оболелих свиња, крава, паукова, мајмуна, риба, вакцинама и вирусима здрави за исхрану. Очигледно, одговор на то питање очигледно је, громко: „Нема шансе !“

Помислили бисте да компанија поносна на своју ГМО храну  њу служи и својим запосленима, али она то не ради. У ствари, Монсанто је у својим кафетеријама забранио послуживање ГМ хране запосленима. Монсантов неуверљив одговор: „Ми верујемо у избор.“ Што заиста значи: „Не желимо да убијемо испомоћ.“

То је сасвим ОК, а на силу хранити сиромашне земље и Американце овом модификованом монструозношћу као средством за окончање глади, па, мртви људи не треба да једу! Кладим се да већина људи ових дана мисли да је Монсанто очигледно усмерен на еугенику и геноцид, сасвим супротно од пружања хране за „одржив“ свет. Као и у „Успаваној лепотици“ Монсантовог партнера Дизнија, зла вештица даје људима отровну ГМО  јабуку која их успављује заувек!

2000-те: Монсанто ће до тада већ контролисати највећи део глобалног ГМО тржишта. Заузврат, америчка влада троши стотине милиона за финансирање прскања из ваздуха Раундапа, изазивајући велику еколошку девастацију. Риба и животиње умиру на хиљаде у року од нелолико дана од прскања, а број случајева респираторних болести и смрти од рака код људи расте страховито. Али то се све сматра необичном случајношћу тако да се прскање наставља. Ако сте мислили да су Монсанто и ФДА једно те ​​исто, сад томе додајте Владу.

Крај четвртог дела

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (5)

Аутор: Ханзаи Е
Извор: The Complete History of Monsanto, The World’s Most Evil Corporation – Waking Times
Превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар