недеља, 27. децембар 2020.

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)

 

Први део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)

1960-те: Монсанто, заједно са партнером у злочину а из области хемије,  Дау кемикалом (Dow Chemical Company), производи агенс Оранж са диоксином за примену у америчкј инвазији Вијетнама. Резултати? Преко три милиона људи контаминирано, пола милиона мртвих вијетнамских цивила, пола милиона рођених са урођеним дефектима и хиљаде америчких војних ветерана који пате или умиру од његових ефеката и данас дању!

1960-те: Монсанто, заједно са партнером у злочину а из области хемије, Дау кемикалом (Dow Chemical Company), производи агенс Оранж са диоксином за примену у америчкј инвазији Вијетнама. Резултати? Преко три милиона људи контаминирано, пола милиона мртвих вијетнамских цивила, пола милиона рођених са урођеним дефектима и хиљаде америчких војних ветерана који пате или умиру од његових ефеката и данас дању!

Видео: У Вијетнаму, 30 година после рата, агенс Оранж

Монсанто се на суду опет извукао, а интерне белешке показују да су у корпорацији знали за смртоносне ефекте диоксина у агенсу Оранж, када су га продали влади. Опет дрско, Монсанту је дозвољено да представи своје „истраживање“ у ком се закључује да је диоксин безбедан и не проузрокује здравствене проблеме или слично. Задовољан, поткупљен и исплаћен, суд одбацује Монсантов случај. Касније излази на видело да је Монсанто лагао о налазима и да су његова стварна истраживања показала и доказала да диоксин веома ефикасно убија.

Видео: Агенс Оранж у Вијетнамском рату



Каснији интерни меморандум, објављен у току суђења 2002 године, потврђује „
доказану постојаност ових једињења, а њихово опште присуство као остатака у животној средини је ван сваке сумње и … јавни и правни притисци да се елиминишу да би се спречило глобално загађење су неизбежни. Предмет је такав да ћемо погрешити шта год урадимо. Где ћемо и шта ћемо? Алтернативе: изаћи из бизниса; продавати као луди све док то можемо да радимо и ништа друго; покушати да останемо у бизнису; створити алтернативне производе. „(3)

Монсанто се уортачио са И. Г.. Фарбеном, творцем токсичног Бајеровог аспирина и Хитлеровим наређење-извршење произвођачем хемикалија који је истребио милионе људи са својим Циклон-Б гасом током Другог светског рата. Заједно, компаније користе своју колективну стручност у геноциду да уведу аспартам, још један изузетно смртоносни неуротоксин, у исхрану. Када су се појавила питања у вези токсичности сахарина, Монсанто искориштава ову прилику да још један од својих смртоносних отрова представи неподозривој јавности.

1970-те: Монсантов партнер, Џеј Ди Серл (G.D. Searle), производи преко стотину лажираних интерних студија у којима се тврди да ће аспартам бити безбедан, иако су научна истраживања ФДА јасно показала да аспартам изазива туморе и масивне рупе у мозгу пацова, пре него што их убије. ФДА је иницирала велику поротну истрагу компаније Џеј Ди Серл због „свесног лажног приказивања налаза, прикривања материјалних чињеница и давања лажних изјава“ у погледу безбедности аспартама.

Серл тада повлачи стратешки потез и за директора (CEO) доводи угледног вашингтонског инсајдера Доналда Рамсфелда, који је био секретар одбране током председништва Џералда Форда и Џорџ Буша. Корпорацији је примарни циљ да искористи Рамсфелдов политички утицај и огромно искуство у послу убијања бизниса да би се потплатило, да ФДА „заигра лопте“ с њима.

Неколико месеци касније, Семјуел Скинер добија „понуду која се не одбија„, повлачи се из истраге и подноси оставку на функцију у америчком Јавном тужилаштву. Нови посао му је у Серловој адвокатској фирми. Ова мафијашка тактика развлачила је случај довољно дуго да застари и да га велика порота у једном тренутку пригодно одбаци.

1980-те: Усред неупитног истраживања које је открило токсичне ефекте аспартама и управо када је повереник ФДА, Др Џери Гојан, требало да потпише петицију за закон којим ће се аспартам држати подаље од тржишта, Доналд Рамсфелд од Роналда Регана тражи услугу дан пошто је ступио на дужност. Реган отпушта некооперативног Гојана и именује др Артура Хејс Хала на чело ФДА, који онда помера тег на кантару у Серлову корист и НутраСвит (NutraSweet) је хитро одобрен за људску исхрану у осушеним производима. Што се претворило у тужну иронију, када је Реган, познати љигавац и слаткоречиви ентузијаст, током свог другог мандата добио Алцхајмера, једну од многих ужасних последица конзумирања аспартама.

А Серлов прави циљ је био да се аспартам одобри као заслађивач безалкохолних пића, јер су исцрпна истраживања открила да се на температурама већим од 85 степени Фаренхајта „претвара у познати токсин дикетопиперазин (ДКП), метил (дрвени) алкохол и формалдехид“ (4 ), постајући много пута смртоноснији од свог прашкастог облика !

Национална асоцијација газираних пића – НСДА (The National Soft Drink Association – NSDA) се у почетку бунила, плашећи се будућих тужби од и због потрошача трајно повређених или убијених попијеним отровом.

Крај другог дела

nastavak : Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (3)

Извор: The Complete History of Monsanto, The World’s Most Evil Corporation – Waking Times
Превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар